Τoν Μάιο του 2005 ο Μισέλ Ζοσεράν, γάλλος έμπορος όπλων και πρώην πρόεδρος της Thales – της εταιρίας που φέρεται να είχε δωροδοκήσει τον Γιάννο Παπαντωνίου για την προμήθεια των φρεγατών «S» -, είχε εμπλέξει στις υποθέσεις χρηματισμού και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Συγκεκριμένα, πέραν της μαρτυρίας του ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργός Αμυνας είχε πάρει μίζες για τις φρεγάτες της Thales, ο Ζοσεράν είχε καταθέσει στους γάλλους εισαγγελείς ότι η εταιρία του είχε χάσει το έργο του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επειδή άλλη εταιρία είχε δωροδοκήσει τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Δείτε επίσης: Ανοίγουν οι λογαριασμοί του Κ. Σημίτη και δυο υπουργών του από την Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος
«Το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας» είχε πει ο Ζοσεράν στην κατάθεσή του. “Από εκείνη τη στιγμή”, πρόσθεσε, «πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό (σ.σ.: πρόκειται για τον Λουκά Ρωμανό), πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Και κατά τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον πρωθυπουργό».
Aποσπάσματα από την κατάθεση αυτή, με τις εμφανείς αναφορές στους κυρίους Παπαντωνίου, Σημίτη και Χρυσοχοίδη, είχαν δημοσιευθεί στη Liberation. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε αγωγή στη γαλλική εφημερίδα η οποία καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση, ο Κώστας Σημίτης και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχαν διαψεύσει τους ισχυρισμούς Ζοσεράν και, έκτοτε οι φάκελοι με τις δικογραφίες των φρεγατών, του C4I και των λοιπών υποθέσεων προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων πηγαινοέρχονταν μεταξύ εισαγγελικών γραφείων και Βουλής σε άγονες δικαστικές έρευνες και εξεταστικές επιτροπές.
Η κατάθεση αυτή όμως για την υπόθεση του C4Ι, μαζί με άλλα στοιχεία της δικογραφίας για τις μίζες στα εξοπλιστικά, αποτελούν την άκρη του νήματος που οδήγησε τώρα – μετά και την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου – την Αρχή Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδελφού του, Σπύρου Σημίτη, καθώς και του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Και, μαζί, αποτέλεσε και το casus belli για το Κίνημα Αλλαγής που βγαίνει σε μετωπική επίθεση κατά του Μαξίμου, καταλογίζοντάς του μεθοδευμένη επιχείρηση σπίλωσης του Κώστα Σημίτη, με απώτερο στόχο τη διάλυση και εκλογική λεηλασία του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε το πρωί με τον πρώην πρωθυπουργό, του δήλωσε την πλήρη στήριξή της στο πρόσωπό του, και από κοινού αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε σκληρή αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης.
Ακολούθησε η δήλωση Σημίτη που κατήγγειλε «συκοφαντίες», είπε ότι η έρευνα στους λογαριασμούς του είναι ευπρόσδεκτη κι έδωσε στίγμα του πολεμικού κλίματος κόντρα στην κυβέρνηση διαμηνύοντας: «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε από την Βουλή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας», ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Είναι επικίνδυνοι και απόλυτα προβλέψιμοι. Μπροστά στον πανικό τους και την αγωνία να χτυπήσουν τη δημοκρατική παράταξη είναι ικανοί να σπιλώσουν μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο».
Από κυβερνητικής πλευράς επίσημη ανταπάντηση δεν υπήρξε, άπαντες παραπέμπουν στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών, όμως το tweet του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη είναι μάλλον ενδεικτικό του κλίματος:
«Κάποτε», έγραψε, «είχε δηλώσει “όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα”. Σήμερα που ήρθε ο ίδιος ο εισαγγελέας, δήλωσε κάτι για “περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας”!!! Καλός παίκτης του πινγκ-πονγκ…».